pm
In lijn met de landelijke trend en het zorgbeleid, is de opvang voor mensen met een zorgbehoefte in de afgelopen jaren kleinschaliger georganiseerd. De verschillende vormen van beschermd wonen en maatschappelijke opvang vinden zoveel mogelijk plaats in de eigen wijk of zelfs in de eigen woning. Die lijn wordt in de komende beleidsperiode (tot en met 2026) verder doorgezet.
Daarbij werken we enerzijds aan het vergroten van het aantal opvangplekken, zodat deze beter past bij de (groeiende) vraag naar maatschappelijke opvang. Anderzijds stimuleren we een nauwere samenwerking tussen de verschillende betrokken instanties, zodat de inwoner eerder gebruik kan maken van zorg en opvang die voor hen passend is en sneller kan worden doorverwezen wanneer de zorgbehoefte verandert. Deze voornemens worden naar de praktijk gebracht aan de hand van zeven ambities.
Niet de voorziening of het zorgaanbod staat centraal, maar de kwetsbare inwoner die er op enig moment gebruik van maakt. Voorzieningen moeten goed op elkaar aansluiten, zodat de kwetsbare inwoner de steun en uitdaging vindt om diens zelfredzaamheid te vergroten en aansluiting te behouden bij de samenleving.
Door het vergroten van kennis bij tussenpersonen en een brede beschikbaarheid van preventieactiviteiten kunnen we zoveel mogelijk problemen voorkomen.
We creëren ruimte om te doen wat passend is voor de betreffende inwoner.
We verbeteren de samenwerking door de verantwoordelijkheid voor de kwetsbare doelgroep gezamenlijk te dragen.
We maken meer gebruik van de kennis van ervaringsdeskundigen en laten cliënten actief deelnemen in het gehele sociale domein.
Binnen de diverse beschermde woon- en opvangvormen zorgen we ervoor dat iedereen een dak boven diens hoofd kan hebben. Het doel is dat iedereen zo veel mogelijk diens eigen thuis kan vinden en behouden. De ondersteuning die daarbij nodig is, wordt zo dicht mogelijk bij de inwoner georganiseerd.
We zetten in op kleinschalige opvang en zelfstandige wooneenheden. Daarbij houden we rekening met een regionale spreiding van beschermd wonen en opvangplekken.
We creëren een passend aanbod van woonvormen en woonplekken.
We willen de sociale basis op orde hebben, zodat kwetsbare inwoners zo normaal mogelijk meedoen in de wijk. Dat betekent ook dat er draagvlak moet worden gecreëerd onder buurtbewoners.
- Erna Faassen-Arnoldus, Beleidsadviseur Maatschappelijke Opvang, Gemeente Venlo
De Regiovisie 'Meedoen & Wonen 2022-2026' is een gezamenlijk initiatief van 14 samenwerkende gemeenten in Noord- en Midden-Limburg. Bezoek hun websites voor meer informatie over initiatieven per gemeente.
Wij maken gebruik van cookies.